multturkasz@gmail.com

régi filmek gyűjteménye, amelyekből az akkor mára ismerhetünk

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék


tanc1930_3.jpg

Néptáncok rögzítésére készített tervek az I. vh előtt
forrás: Magyar elsők II. /Kossuth Kiadó/

"Amikor a filmesek néprajzi filmeket készítenek, ezek talán filmek, de nem néprajziak, amikor néprajzkutatók készítenek filmet, azok talán néprajziak, de nem filmek..." 

Jean Rouch: A néprajzi film

http://www.neprajz.hu/filmstudio/filmez.html

 Ezt mondta Jean Rouch 1952-ben az antropológiai és etnológiai tudományok bécsi kongresszusán, miután megtekintett számos teljesen jelentéktelen néprajzi filmet. Ez nem definíció volt, csak legfeljebb egy hiány konstatálása, de legalább annyi előnnyel járt, hogy pontosabban körvonalazta a helyzetet és felhívta az antropológusok figyelmét arra, hogy új életre kell támasztani az etnológiai kongresszusok filmbizottságát, mely addig csak elméletileg létezett. tovább

 Ahogy a reformkorban a népdalgyűjtéshez elég volt a papír és ceruza, ahogy Bartók és Kodály a frissen feltalált fonográfot használták, a film segíthetett volna a táncok megörökítésében. Már a 20. század elején felmerült, hogy mozgóképen rögzítsenek népi táncokat.
1914 februárjából ismert egy kérelem, magyar, nemzeti tárgyú felvételek készítésére

Néprajzi témák felvételéhez kértek árajánlatot 
részletek a Magyar elsők 2. 52.o. - Az első magyar néprajzi film

A háború elnapolta ezt a törekvést. Legközelebb a  húszas évek közepén kerül elő újra a néptáncok filmes rögzítésének kérdése.

Mivel kevés lehetőség adódott a néprajz kutatói a filmhíradót kérték fel, hogy a tudósításaik mellett néprajzi anyagokat is készítsenek, elsősorban táncokat vegyenek fel.   A Filmhíradó vállalta a munkát, de csak max. 1 perces anyagokat tudtak készíteni.

Ebbe a szűk időbe a táncok legtöbbje nem fért bele.

Ekkor már a hangos film megjelenésével, természetesen hanggal együtt igyekezték rögzíteni a  táncokat. A technika kialakulatlansága sok nehézséget okozott, problémát jelentett az előkészítés, a helyszínek felkeresése, a csoportok szereplésének megszervezése.

Később a žGyöngyösbokréta mozgalom megindulásával  a néptáncokat, népszokásokat rögzítő filmek készítése is lendületet kapott. A mozgalom célja ugyanis az volt, hogy a hagyományokat bemutassák a városokban is, a fővárosban is. Így a néptáncosok helybe jöttek, megkönnyítve a kutatók és filmesek munkáját. A  felvételeket a Nemzeti Múzeum udvarán készítették el.

 http://www.neprajz.hu/filmstudio/filmez.html

Magyar elsők 2. 52.o. - Az első magyar néprajzi film

http://www.muharay.hu/index.php?menu=132 - gyöngyösbokréta mozgalomról

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://multturkasz.blog.hu/api/trackback/id/tr1004887986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása