multturkasz@gmail.com

régi filmek gyűjteménye, amelyekből az akkor mára ismerhetünk

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

Az 1968 -as Ki Mit Tud részleteiben a Hungaria együttes felvételén a döntős dal részlete látható, de senki nem erre emlékszik hanem a Csavard fel a szőnyeget -re, amit a zsűri kidobott és a közönség szavazott vissza! 

A Hungaria együttes 1967-ben alakult Fenyő Miklós vezetésével

A név akkoriban nagyon szokatlanul hangzott: Magyarországot jelent, de külföldi hangzásban. A ruházatukban megjelenő nemzeti színkombináció is meglehetősen kihívó és provokatív volt. 
Alakulásuk után nem sokkal beneveztek az országos KI MIT TUD? vetélkedőre. Ez volt az egyetlen kiugrási lehetőség, így lehetett országos hírnévre szert tenni. 
A versenyszámuk nem más, mint a Csavard fel a szőnyeget című dal volt, melynek zenéjét Miklós 16 évesen komponálta. 
Ekkoriban ismerkedett meg pártfogójával, S.Nagy Istvánnal, aki ismert szövegíró volt már akkor. Az ő segítségével készült el a "Csavard fel a szőnyeget" szövege. 
A vetélkedő elődöntőjéről a zsűri úgy dobta ki a Hungariát, mintha ott sem lett volna. Csakhogy a közönség egy pillanat alatt bezsongott a Hungaria együttes provokációjától és a rocak and rolltól, és hatalmas mennyiségű közönségszavazattal a középdöntőbe juttatta az újdonsült sztárokat. 
  
A középdöntőben a Ha szól a Rock and roll című új dalukat adták elő, mellyel tovább provokálták a zsűrit.  Azonban a bírák jól tudták, hogy nem érnek el semmit, ha ismét menesztik az együttest a vetélkedőből. Így fogcsikorgatva ugyan, de a döntőbe juttatták a Hungariát. 
Fenyőék a végső csatában kegyet gyakoroltak a zsűri felé. Népies ruházatban megjelenve adták elő a Nem bújok én többé már a subába című dalt, melyben a magyar népdalok jellegzetes hangszerei szólaltak meg. 
Csak az nem látta, aki nem akarta, hogy ez a dal egy tréfa. A szakértő zsűri azonban elismerő komolysággal bólogatott rá, mondván „látjátok, így kell ezt csinálni”. 
A Hungaria együttes megnyerte az 1968-as KI MIT TUD? Döntőjét

vesd össze a Made in Hungaria filmmel

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://multturkasz.blog.hu/api/trackback/id/tr414626279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása